Dane udostępniane w bazie danych DietPlannerPro.pl pochodzą z następujących źródeł:
- U.S. Department of Agriculture,
- Public Health England,
- Swiss Food Composition Database,
- DTU Foods public food database National
  Food Institute, Technical University of
  Denmark.
- Finnish institute for health and welfare,
- własnych opracowań.
Korzystanie z bazy danych DietPlannerPro.pl jest bezpłatne także dla celów komercyjnych.
Przetwarzając dane z Bazy Danych należy każdorazowo podać źródło pochodzenia danych zgodnie z powyższą informacją.
Dane w Bazie Danych są wartościami średnimi. Zawartość składników odżywczych może odbiegać od wartości podanej w tabelach, gdyż zależy ona od wielu czynników zewnętrznych.

Tabela Wartości Odżywczych



Energia
Kalorie kcal
kJ kJ


Węglowodany
Węglowodany g
Błonnik pokarmowy g
Sacharoza g
Laktoza g
Maltoza g
Galaktoza g
Skrobia g
Glukoza g
Fruktoza g
Cukier g
Węglowodany przyswajalne g


Składniki mineralne
Sód mg
Potas mg
Wapń mg
Fosfor mg
Magnez mg
Żelazo mg
Cynk mg
Miedź mg
Mangan mg
Selen µg
Fluor µg
Molibden µg
Tłuszcze i kwasy tłuszczowe
Tłuszcze g
Kwasy tłuszczowe nasycone g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone g
18:3 n-3 ALA mg
20:5 n-3 EPA mg
22:5 n-3 DPA mg
22:6 n-3 DHA mg
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone g
Omega 3 mg
Omega 6 mg


Witaminy
Witamina A µg
Witamina B1 mg
Witamina B2 mg
Witamina B3 mg
Witamina B5 mg
Witamina B6 mg
Witamina B7 µg
Kwas foliowy µg
Witamina B12 µg
Witamina C mg
Witamina D µg
Witamina D2 µg
Witamina D3 µg
Witamina E mg
Witamina K µg
Retinol µg
Beta karoten µg
Cholina mg
Białka i aminokwasy
Białka g
Betaina mg
Izoleucyna mg
Leucyna mg
Lizyna mg
Metionina mg
Cysteina mg
Fenyloalanina mg
Tyrozyna mg
Treonina mg
Tryptofan mg
Walina mg
Arginina mg
Histydyna mg
Alanina mg
Kwas asparaginowy mg
Kwas glutaminowy mg
Glicyna mg
Prolina mg
Seryna mg


Inne
Chlor mg
Cholesterol mg
Jod µg
Sól g
Woda g
IG
ŁG
WW
WBT
Program do układania diety

Program do układania diety – program dla dietetyka


Program do układania diety – Tabela Wartości Odżywczych


Program do układania diety